Blogg Veganisme Miljøvern Om meg Linker

Svart snått og rød leppestift.

Etter mitt noe misslykkede forsøk på å oppleve byen i 2006, har London vært langt oppe på lista over byer å besøke. 35 plussgrader, hetebølger og full forvirring den gang gjorde at familiens dagstur fra Cambridge ikke ble som minneverdig. Denne gang var jeg derimot litt mer forberett, og det til tross for at flybillettene ble bestilt en halv uke i forveien. Får man plutselig full påskeferie så er det bare å hive seg på! Her er noen bilder fra turen. 

Ms. Cupcake har jeg drømt om lenge. Det helveganske bakeriet i Brixton har hatt dørene åpne i rett rundt ett år nå. Jeg kan ikke huske hvordan jeg kom over dem, men jeg husker jeg så bildene de la ut på Facebooksiden sin da de åpnet butikken. I tillegg til blant annet den klassiske sausage roll'en, har det lille bakeriet over 120 forskjellige muffinskreasjoner på samvittigheten. Den jeg drømte om? Lett, Ferrero Rocher. Og den var alt jeg hadde håpet den skulle være, og enda mer. I tillegg fikk vi med oss en Trippel Chocolate, Cosmopolitan og Red Velvet. Åi, helvette!

Første gang jeg var i London, den alt for varme sommeren i 2006, husker jeg at jeg var veldig bekymret for om de hadde vegetarmat der. Det kan trygt kalles for en idiotisk tanke nesten uansett hvor i verden du er i fra, og spesielt om du kommer fra en liten by på vestkysten av Norge hvor vegetarmat ikke akkurat er et kjent fenomen. Needless to say, jeg ble fort forbløffet over mine valgmuligheter som vegetarianer i London. Og den gang var vi ikke på noen av de fantastiske stedene vi spiste på denne gangen. 

Mildreds i Soho var vel verdt en halvtime på ventelisten. Smaksmessig fantastisk bra komponerte retter som gir deg lyst på magesekken til en svær amerikaner. Selv om lokalet var utrolig trangt og støyete, er dette den eneste resturanten jeg har vært på som har et smakspalett som kan minne litt om det på vår kjære, nå avdøde, Resept i Stavanger. En bør likevel være forsiktig med å sammenligne, da til og med Mildreds falmer i forhold, men du finner noe av den samme stilen, og noen av de samme gode smakene. Til forrett; Brød med deilig Hummus og Baba ghanoush. Til hovedrett, Burger med bakte søtpoteter. Når dessert menyen kom var det desverre ikke plass til mer.

InSpiral i Camden ente vi opp med å dra til hele tre dager på rad. Tredje gangen kun fordi deres toasted foccacia med soltørkede tomater og cashew-ost var helt drøy. De hadde også deilig cashewbasert iskrem, sjokolademoussekake og veganlasange, i tillegg til utsikt over kanalen og Camden market. Kjøkkenhage.

Jeg har alltid hatt en drøm om å dyrke det jeg spiser, og den dag i dag er det fortsatt målet mitt. Å være selvbergende, mer eller mindre. Man må uansett begynne en plass, og det har jeg gjordt i dag.

Hva i all verden jeg skal gjøre med alle disse frøene så snart de begynner å spire og gro er ikke godt å si. Selv om vi nylig oppgraderte fra 35 kvadrat til hele 65 kvadrat, må jeg innrømme at jeg tok litt av med alle grønnsakene. Reddik, ruccola, persille, bredebønner, spinat, gressløk - hvordan skal man velge bort noe av det? 

Jeg gleder meg helt fantastisk mye til det begynner å gro. 


JuleminnerMamma laget vegansk riskrem til meg, og ble helt utrolig imponert over resultatet selv. Vi lånte denne oppskriften.

 

Julemiddag på Resept i Stavanger, Norges desidert beste resturant. Deilig, deilig mat. 

Rå og usalta nøtter var ikke lett å oppdrive på den lille øya jeg kommer fra, men vi fant til slutt disse. 

Og søte skrivefeil. Det har da aldri vært tvil om hvem den nissen er. 

Fine gaver fra fine folk. 

Deilig riskrem med bringebærsaus på. 

Julemiddagen var deilig og tradisjonell. Nøttestek, kålrabistappe, ovnsbakte gulrøtter og søtpoteter og poteter med soppsaus. 

Tilbake igjen.

Etter en noe lang sommerferie fra bloggen er planen nå å være litt flinkere og legge ut innlegg. Jeg har siden sist vært på det man kun kan betegne som et tre uker langt vegan-interrail, fått ny 130% jobb, flyttet i ny fin leilighet, gredd ut de fleste dreadsa, laget og spist mye digg mat, bestillt masse bra fra iHerb... Det har med andre ord ikke materiell til bloggen som har manglet. Jeg skal skjerpe meg, og jeg begynner med bilde av vinterens redning; kakao med marshmallows. Kakaoen er ganske enkelt oppvarma Alpro Soya sjokomelk. 

Tidenes veggis-låt.

Seier'n er vår!

Fakkeltoget for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja 9. mars var en stor suksess. God stemmning og over 1200 oppmøtte. To dager senere, fredag 11. mars, ble historie skrevet da regjeringen sa nei til konsekvensutredning av de sårbare havområdene uten for Lofoten, Vesterålen og Senja! Det har vært en fantastisk uke, i oljeinnspurten og fredag var det fullfest utenfor Olje- og energidepartimentet. Dette er så fantastisk at jeg ikke klarer la være å dele det på denne bloggen, selv om det kanskje ikke direkte er knyttet opp mot veganisme.

 

 

Kvinnedag og leserinnlegg.

Gratulerer med dagen, jenter og gutter! Jeg feirer dagen med supperester fra i går og rå smoothiekake. 8. marstog er en selvfølge og "Kvinner for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja" er parolen.

Dagens tog er forøvrig kun oppvarming, det er i morgen det virkelig gjelder; Fakkeltog for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja! Er du i Oslo i morgen 9. mars, bør du være der du også! Toget går fra Jernbanetorget kl 18.00! Dette er vår tids viktigste miljøsak, skal du gjøre en ting for miljø i år så er det å være i det fakkeltoget.

Her er dagens leserinnlegg, som forøvrig også er på trykk i Klassekampen:

 

Følg Flertallet

Kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er vårt tids viktigste miljøsak. I meningsmålingen som ble lagt frem på mandag kom det nok en gang frem at motstanden mot oljeboring i de sårbare havområdene stadig øker.

Tallene fra meningsmålingen Synovate har utført for Dagbladet viser at 36 % av befolkningen er mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, mens 32% sier de er for.

Tallene som ble lagt frem i dag viser nok en gang at dette er en sak som engasjerer. Dette er vår tids desidert viktigste miljøsak, og motstanden mot oljeboring er økende.

Det er ikke noe felles krav om konsekvensutredning av de sårbare havområdene fra hele Nord-Norge, slik enkelte har fremstilt det tidligere. Den ferske meningsmålingen viser nok en gang at det er stor motstand mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, både i Nord-Norge og landet forøvrig.

Regjeringens avgjørelse i saken er nå rett rundt hjørnet. Det er nå opp til Jens Stoltenberg å velge om han vil lede en oljenasjon eller en foregangsnasjon. Vi vet allerede nok til å si nei til oljeboring. Det er på tide at Jens tar utfordringen, sier nei til oljeindustrien og begynner byggingen av fornybarsamfunnet.

Kom igjen, Jens!

 

 

 

Gulrot - og søtpotetsuppe

I går laget jeg gulrot-  og søtpotetsuppe til kvelds. Den ble god, søt og kremete, med smak av kokos og korriander. Bade smaker og konsistens det er deilig å fulle magen med på nok en trist og grå kveld i mars.

Slik fikser en biffen; Kok opp en haug med gulrøtter og en liten søtpotet i vann, gjerne med grønnsakbuljong. Etter grønnsakene har kokt seg god og møre, er det bare å helle av litt av kokevannet og kjøre resten i foodprossessoren. Tilsett kokosmelk (eller lignende) til du får ønsket konsistens. Tilbake i gryta med den. Smak til med krydder. Jeg brukte salt, pepper, chili, vegatal og fersk korriander. Strø over litt sesamfrø og fersk korriander og server gjerne med søndagspannekaker eller annet brød.

Kjæresten sa at det smakte Resept, noe i mine øyne er det største komplimentene en veganerkok kan få!Pannekaker.

Frokost er viktig,men kan være vanskelig å gjøre riktig når brødet er tørt og gammelt, og kjøeskapet nesten tomt. I helgen har jeg laget to forrskjellige varianter av den deilige frokostpannekaken.

Lørdagspannekaker; Lørdag er en søt dag og hva passer vel da bedre enn å starte dagen med søte pannekaker med banan og agavesirup? Jeg brukte en veldig en kopp hvete mel, en kopp soyamelk (ideeltsett, i dette tilfelde ble det mer 50/50 vann og soyamelk), to spiseskjeier bakepulver, litt salt og litt yaconpulver. Kjempegodt og kjempeenkelt.

Søndagspannekaker; Søndagen er for meg dagen for litt grovere og sunnere kost. Grove pannekaker med hummus er perfekt. Dagens pannekaker ble laget med en halv kopp hvetemel, en halv kopp med havregryn og rugmel, en kopp vann (da jeg brukte siste rest av soyamelken på lørdagspanekakene), en dasj hemppulver, noen dråper med vegansk omega 3,6 og 9, linfrø, chilikrydder, fersk basilikum, salt og peppes. Som pålegg hadde vi vår fantastiske hjemmelagede hummus med kikerter, soltørkede tomater, fersk basilikum og masse godt krydder, samt agurk og søt paprika.
Rå sjokolade.

I dag har jeg laget rå sjokolade med mandler, sesamfrø, rosiner og gojibær.

I sjokoladene brukte jeg: 3 - 4 ss kakaosmør, 1 ss rå kokosolje, 4 ss rått kakaopulver, to klyper yaconpulver og litt agavesirup. Det er masse godt en kan ha i sjokoladen. I dag valgte jeg gojibør, rosiner, sesamfrø og hakkede mandler. Gojibærene og rosinene fikk trekkt seg litt i kokende vann før de ble dekket av sjokolade. Det var ikke noe dumt triks, da de ble ekstra saftige og gode. Når bær, frukter, frø og nøtter ligger oppi isbrettformen med hjerter, er det bare å helle masse deilig sjokolade over og sette det i frysen. Få ting smaker så godt som hjemmelaget rå og sukkerfri sjokolade!

 

Les mer i arkivet » April 2012 » Mars 2012 » Januar 2012
hits